Nieuwe regelgeving voor lichtschuimsystemen.

Samenvatting

  • De Werkgroep: “Schuim”, onder leiding van Ernst Rijkers heeft Memorandum 48 Hi-ex inside air schuimsystemen en het bijbehorende document; aanhangsel onderzoeksmethodiek lichtschuiminstallaties met inside-air (IBP 31195002), geactualiseerd.
  • De TB 48A is gisteren gepubliceerd door het CCV.
  • Download hier: TB – 48A, Blusschuimsystemen – lichtschuim

Uitgebreid

Wat is een Hi-Ex schuiminstallatie ?
Een Hi-Ex Inside Air installatie is een lichtschuiminstallatie die in het kader van het CCV certificatieschema VBB-systemen valt onder blusschuim. Lichtschuim is blusschuim, gemaakt met synthetisch schuimconcentraat en bijbehorende apparatuur, dat een verschuimingsvoud heeft van 200:1 tot 1000:1. Lichtschuim wordt toegepast bij het blussen van branden in afgesloten ruimten. De ruimte wordt binnen een aantal minuten gevuld met schuim. Het schuim werkt vlam verstikkend, en zorgt er voor dat in de ruimte opgeslagen goederen die nog niet door de brand zijn aangetast, onbeschadigd blijven. Dit soort blussystemen wordt vaak toegepast bij opslag van gevaarlijke stoffen (waarvoor een vergunning o.b.v. de Wet milieubeheer noodzakelijk is) en bij grote goederenopslagen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen lichtschuim met verse lucht en lichtschuim met ‘inside air’. High-Expansion Inside-Air is een lichtschuimsysteem dat het mogelijk maakt om met de hete en zure rook- en verbrandingsgassen lichtschuim te genereren.

Waarom is het memorandum 48 geactualiseerd ?
Memorandum 48 is gebaseerd op regelgeving van NFPA en NEN. Deze zijn sinds 1995 inmiddels een aantal malen herzien. De betreffende herzieningen zijn niet verwerkt in memorandum 48. De situatie is anno 2017 zodanig dat Memorandum 48 moeilijk toepasbaar is. Daardoor ontbreekt het aan goede criteria voor hi-ex outside air schuimsystemen. In memorandum 48 wordt verwezen naar “de VROM-test”. De test is zwaar, en staat om die reden ter discussie. Het is dus de vraag of er een alternatief beschikbaar is dat beter past bij het doel: weten of de installatie en het schuim hun werk doen. Er is een Franse test R12, die echter onder doet voor de VROM-test.

Wat was de opdracht van de werkgroep ?
Het opstellen van een Technisch Bulletin 48A, dat aansluit op de huidige versie van NFPA 11, NEN 2535, NEN 2575, NEN 2654 en NEN 2576, Memorandum 61A en Memorandum 64B. TB 48A mag hierbij niet fundamenteel afwijken ten opzichte van deze normen.

Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.