Is het verstrekken van een onderhoudscertificaat mogelijk indien niet originele materialen zijn toegepast ?

Om een kort verhaal lang te maken 🙂

Onderhoud moet in basis uitgevoerd worden volgens een norm en de voorschriften van de fabrikant.  Wat schrijven die hierover.


NEN-EN 12845 + NEN 1073

 • NEN-EN 12845 + NEN 1073: Het aantal en de conditie van reserveonderdelen moet worden gecontroleerd.
 • Besluitenlijst: 2.12: Geen opmerkingen.
 • In de NEN-EN treffen we verwijzingen aan naar normen over componenten, bijvoorbeeld de EN 12259-reeks;  Fixed firefighting systems – Components for sprinkler and water spray systems.
  Een keuring door een geaccrediteerd test laboratorium wordt in deze normen geëist. Conclusie: De Europese- en Nederlandse norm omschrijft dat componenten een geschikt keurmerk moeten hebben.

Interpretatie op de NEN-EN 12845 + NEN 1073

 • Interpretatiebesluit 2016-1: Componenten moeten zijn voorzien van een keurmerk voor toepassing in sprinklerinstallaties, voor zover zo’n product- of typekeur beschikbaar is.
 • De fabrikant: originele reserve materialen moeten toegepast worden. Bij het toepassen van niet originele materialen vervalt het keurmerk.Conclusie: Bij de toepassing van niet originele materialen, treedt punt 1, dus altijd in werking en dat betekent dat imitatiematerialen niet toegestaan zijn.

NFPA 25

 • Manufacturers shall be permitted to make modifications to their own listed product in the field with listed devices that restore the original performance as intended by the listing, where acceptable to the authority having jurisdiction.
 • If the part is no longer available from the original equipment manufacturer, then an approved like part shall be permitted to be used.  [Dit heeft echter betrekking op het gehele component en niet het “slijt”onderdeel.]
 • Replacement components shall be in accordance with the manufacturer’s specifications and the original system design.Conclusie: Ook de NFPA omschrijft dat componenten een geschikt keurmerk moeten hebben. Mits de fabrikant nog bestaat en bereid is zijn specificaties af te geven, biedt punt 3 nog enige ruimte.

TB 80: Beheer en Onderhoud van Sprinklerinstallaties (nog niet gepubliceerd):

Het TB 80 omschrijft dat componenten een geschikt keurmerk moeten hebben, maar geven wel ruimte voor een tijdelijke oplossing bij alarmkleppen.

GECERTIFICEERD onderhoud moet uitgevoerd worden volgens het CCV certificatieschema; Onderhoud VBB-systemen en een norm en de voorschriften van de fabrikant (van het component). Wat schrijft het schema hierover.


Het CCV certificatieschema Onderhoud VBB-systemen 3.0

 • Indien componenten zijn toegepast die niet meer gangbaar zijn, of waarvan de herkomst niet meer is te achterhalen dient het VBB onderhoudsbedrijf te bepalen of het component nog betrouwbaar kan worden onderhouden, of dat vervanging van het component noodzakelijk is. Dit sluit prima aan bij de TB 80

Wat verklaart het onderhoudscertificaat [5.3]?

 • Het VBB-onderhoudsbedrijf verklaart dat het onderhoud aan het VBB-systeem is uitgevoerd conform de desbetreffende eisen uit Hoofdstuk 2 van het CCV certificatieschema Onderhoud VBB-systemen.
 • Indien van toepassing bij afwijkingen van de werkvaardige staat: Het VBB-systeem bevindt zich niet in werkvaardige/ nominale staat als gevolg van de volgende tekortkomingen : <opsomming>

Wat verklaart het onderhoudsrapport [bijlage 4 – punt 11] ?

 • Het VBB-onderhoudsbedrijf verklaart dat met uitzondering van de hiervoor onder 4 vermelde uitsluitingen de werkzaamheden zijn uitgevoerd conform hoofdstuk 2 van het CCV-certificatieschema Onderhoud VBB-systemen. De onderhouden delen van de installatie bevinden zich in nominale staat, met uitzondering van:

Om een lang verhaal kort te maken:
Een onderhoudscertificaat mag verstrekt worden bij het gebruik van niet originele onderdelen mits dat vermeld is in het rapport van onderhoud en op het onderhoudscertificaat.


Deel dit bericht of pagina

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.